dijous, 11 de febrer de 2016

Comiat a les Jornades d'Art i Història (a Xàtiva)

Durant 7 anys (2009-2015) he dirigit l’organització de les Jornades d’Art i Història a Xàtiva i ha arribat l’hora, crec, de prendre’s unes merescudes vacances. Poques iniciatives culturals han tingut una continuïtat tan impecable com aquestes Jornades d’iniciativa particular. Set anys seguits de ponències, de visites guiades i de la puntual publicació dels llibres d’actes són una proesa que mai no ha estat ni tan sols a l’abast de les institucions públiques de la ciutat relacionades amb l’Art, la Història o la Cultura. Certament, hem patit una època nefasta pel que fa a la cultura institucional i tampoc podem endevinar el que el futur pot aportar en aquest camp. És per això  que ha estat  tan imprescindible la iniciativa civil al marge de les institucions en el desenvolupament de les accions culturals, especialment perquè vertebra la societat.
Han estat 7 anys d’il·lusions, de la col·laboració desinteressada d’un allau de ponents i d’historiadors que han realitzat les visites guiades. Hem tingut l’oportunitat de conèixer molta gent, i especialment als assistents, molts dels quals, amb fidelitat, ens hem retrobat any rere any a començaments del mes d’agost. De tot açò queden com a testimoni  els llibres d’actes, gràcies a la generositat del propietari de l’editorial Ulleye, Antoni López, i a la de l’editora en el sentit anglosaxó del terme, Beatriu Navarro, qui s’ha encarregat  de l’edició de les actes any rere any gratis et amore. El proper estiu de 2016 es publicarà el darrer llibre d’actes d’aquesta etapa nostra, el de les passades VII Jornades de 2015.
La programació de les VIII Jornades sembla que ja està enllestida, ara ja a càrrec d’Antoni López en l'organització i Albert Ferrer i Josep Marí Gómez en la direcció científica. Desitge als meus amics el millor en aquesta nova etapa i en el seu esforç per donar continuïtat a aquella idea que vaig tindre ja fa més de 10 anys d’organitzar unes Jornades d’Art i Història a Xàtiva.
Gràcies  a tots els que ho heu fet possible.