dimarts, 11 d’octubre de 2016

El Front Maginot a la plaça del Mercat de Xàtiva


La setmana passada vaig passar per la plaça del Mercat de Xàtiva i em va sorprendre que l’inici de les obres de “peatonalització” començara per alçar quasi mig metre les clavegueres, com si hagués hagut una explosió subterrània i les llambordes s’hagueren estirat formant volcans xicotets. Una cosa és voler restringir el trànsit de vehicles a la plaça i altra construir un sistema antitancs com si allò fos la línia Maginot prèvia a la II Guerra Mundial.
Aquest aspecte prebèl·lic de la plaça, amb veritables barricades de disseny que de consolidar-se obstaculitzarien de forma insòlita els pas dels vianants –i acaben de celebrar la setmana de la mobilitat– constituïa la punta de llança del conflicte larvat sobre el que s’hauria de fer amb el trànsit rodat en aquell espai públic emblemàtic de Xàtiva.
La veritat és que estaria bé que tota la plaça del Mercat fora només d’accés als vianants. Seria el més natural en una ciutat històrica. Desconec quin projecte urbanístic –ara aturat– tenia el selfitripartit. Disposar de tota la plaça sense cotxes crec que a mig termini beneficiaria i regeneraria el barri. Però com Xàtiva no està a la Toscana -com imaginen alguns- potser una solució més prudent seria blindar completament la zona central dels porxets i un poquet més i mantenir oberts al trànsit els carrers Noguera/Vallés i Pi/Matilde Ridocci, deixant a cada banda tres places d’aparcament únicament per a càrrega i descàrrega.


Fotografia del diari Levante - El Mercantil Valenciano