dimarts, 14 d’abril del 2015

Xàtiva i els monuments de quatre parets



Els monuments de quatre parets són una tipologia d'edificis històrics que no solen trobar-se al circuït oficial del patrimoni artístic. Són monuments que per circumstàncies històriques i sociopolítiques es troben abandonats i en ruïnes, malgrat la vàlua històrica i/o artística. L'abandonament i el fet que en un moment determinat no es realitzés el manteniment de la teulada, la posterior desaparició de la coberta, han provocat la degradació de l'edifici. Sovint, el paratge natural o urbà que l'envolta també s'ha degradat. No espereu doncs trobar els "monuments de quatre parets" ressenyats en les guies turístiques. Sobre aquests monuments cau el silenci i l'oblit, fins la desaparició previsible, desitjable per part d'alguns.


A Xàtiva hi ha almenys dos monuments d'aquesta tipologia casolana, estigmatitzada a mantenir-se en la degradació, immersa en la ruïna: l'estació vella del ferrocarril (la primera, construïda al segle XIX) i l'ermita de Sant Antoni.
El proper dia 3 d'agost, durant les VII Jornades d'Art i Història, realitzarem una visita guiada a les ruïnes de l'ermita, a càrrec de Joan Quiles, per tal de conèixer, in situ, la seua història i l'estat calamitós de conservació.