diumenge, 6 de gener del 2019

El misteri del desaparegut retaule de la Mare de Déu del Roser de Cabdet


L'historiador Francisco Marco em fa arribar des de Melbourne (Austràlia) un exemplar del seu llibre, recentment publicat: El misterio del desaparecido retablo de la Virgen del Rosario de Caudete, publicat per l'Instituto de Estudios Albacetenses "Don Juan Manuel" d'aquella diputació. 

Escut de Cabdet
Cabdet és una ciutat situada geogràficament en la Vall del Vinalopó i els Alforins que va pertànyer al Regne de València fins que després de la Guerra de Successió el rei Felip V la va integrar a Castella. Per tant, políticament, es troba actualment integrada en la Comunitat autònoma de Castella-La Manxa, una terra amb la que tinc tants vincles familiars i d'estima.  


Jo coneixia aquest retaule per una fotografia d'Amador de los Ríos publicada al Catálogo monumental... del ministeri, obra que de seguida vaig posar en relació amb el retaule del Judici Final de la Torre de Canals. Però no cap dubte que el retaule de Cabdet és una obra cronològicament anterior, pertanyent també a l'obrador del Mestre d'Artés/Borbotó. 
La monografia ara publicada per Francisco Marco, amb abundants fotografies a color i blanc i negre, trau a la llum molts aspectes obscurs i oblidats del complicat procés històric que durant el segle XX va patir el retaule. Una publicació que situa en la historiografia, com mereix, el reaparegut retaule del Roser de Cabdet, una ciutat amb patrimoni artístic ric i tan vinculat a través dels segles a l'Art valencià.