dijous, 25 de juliol del 2019

Aparició d'un Sant Vicent del Pintor de la Conquesta a Benimodo



Ahir dimarts al voltat de les onze del matí, mentre sanejaven la façana d'una casa antiga de Benimodo, els obrers van descobrir una fornícula tapiada que ocultava un plafó de taulells antic, obra que datem al voltant de 1840-1850 i que atribuïm a l'anomenat Pintor de la Conquesta. De seguida ens ho va comunicar l'arqueòloga Pau Armengol i després el cronista Rafael López. Al cap d'una hora Pau ens enviava fotografies de qualitat d'aquesta interessant troballa.

Fot. cedida per P. Armengol

Després de dinar me vaig acostar per tal d'admirar de prop aquest plafó que incrementava inesperadament el patrimoni artístic benimodolí. Precisament tinc en premsa (proper llibre d'actes de l'Assemblea d'Història de la Ribera) un treball d'investigació sobre els plafons històrics de la població (segles XVIII i XIX) que va merèixer la II Beca d'Investigació Històrica que atorga l'Ajuntament de Benimodo. 

St. Vicent Ferrer. Pintor de la Conquesta

L'obra d'art apareguda es troba en relatiu bon estat de conservació, excepte alguns trencaments i pèrdues de capa pictòrica a causa de la humitat de l'amagatall, però molt localitzades. A més tres taulells estan trabucats. Hom representa el miracle de Barcelona. En aquella ciutat, durant l'estada de sant Vicent, hi havia carestia de cereals i falta de pa. El sant va profetitzar que aviat arribarien al port vaixells carregats de forment i podrien alimentar-se.

Vaixell del miracle de Barcelona

Per les característiques pictòriques i d'estil, es tracta d'una obra del Pintor de la Conquesta, actiu durant el segon quart del segle XIX a les Fàbriques Reials de la ciutat de València, propietat aleshores dels Sanchis. Els colors, el tipus de cel blanc amb pinzellades blaves superior és característic de la seua producció. El pintor elabora uns rostres molt característics amb ulls grans molt oberts, l'escleròtica ben visible i l'iris totalment redó i negre; i amb ombres fosques i pinzellada solta. 
Trobem aquest plafó  molt similar al de Sant Vicent de Càrcer, obra inèdita de la mateixa mà que hem publicat fa uns mesos al nostre llibre Taulelleria devocional d'Alcoi (segles XVIII i XIX). Als carrers de Benimodo trobem un parell més d'obres del pintor: Santa Bàrbara i Sant Antoni Abat.

St. Vicent de Càrcer. Pintor de la Conquesta